ZAVÁŽÍME TÉMĚŘ CELOU ČŘ. VŠE NA MAPĚ ROZVOZU.

Kuře na kari s ananasem a jasmínovou rýží

Ten, kdo má rád asijské pokrmy na sladký způsob, tak si rozhodně pochutná na tomto skvělém kari. Ostrost si můžete sami korigovat podle své chuti.

Suroviny

  • 100g jasmínové rýže 
  • 1 lžička kari pasty
  • 250 ml kokosového mléka
  • 150g ananasu 
  • 200g kuřecích prsou KUPUJTE ZDE
  • 1 chilli paprička
  • 0,5 limety 
  • 1 snítka koriandru

Postup: 

Zapněte troubu na 200 °C. Nejdříve dejte rýži do hrnku, abyste zjistili poměr, ve kterém později přidáte vodu. Rýži dejte do síta a properte jí pod tekoucí vodou. Zapněte plotnu na střední stupeň a dejte na ní hrnec. Propranou rýži dejte do hrnce (hrnec nesmí být z plastu nebo gumy) s kapkou olivového oleje a rýži lehce orestujte cca 1 min. Přilejte vodu v tomto poměru, na 1 díl rýže připadne 1,5 dílu vody (1 hrnek rýže = 1,5 hrnku vody). Za stálého míchání přiveďte k varu. Jak se vypaří voda pod úroveň rýže, tak hrnec přiklopte pokličkou a dejte do předem rozehřáté trouby. Troubu vypněte a nechte rýži dojít cca 15-20 min. 

TIP: Pořiďte si rýžovar, který nestojí moc a příprava rýže v něm je opravdu bez starostí a výsledek je vždy úžasný! Jestli ho máte, tak rýži properte a dejte do rýžové misky ve stejném poměru. 

Než dojde rýže, tak se vrhněte na přípravu masa. Kuřecí prsa rozkrájejte na kostičky, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. 

Rozkrájejte ananas na malé kostičky. 

Rozpalte pánev na vysoký stupeň, přidejte pár kapek olivového oleje. Přidejte maso a zprudka ho orestujte ze všech stran. Přidejte kari pastu a ananas. Vše restujte další cca 2-3 min. 

Vše podlijte kokosovým mlékem a vařte zprudka, než omáčka trochu zhoustne cca 2-4 min. 

TIP: Jestli máte rádi pokrmy hodně sladké, tak můžete přidat lžíci třtinového cukru (lze použít i normální krystalový cukr). 

Sporák vypněte a už jen dochuťte solí, pepřem, limetkovou šťávou, nasekanou chilli papričkou a natrhanými lístky koriandru. 

TIP: Tento pokrm snese hodně soli, takže se nebojte pro výraznější chuť přisolit.


Zajímavost: Víte, jaké rozdíly jsou mezi různými druhy kari pasty? Červená kari pasta je nejpálivější, protože obsahuje právě červené chilli papričky. Dále je jejím základem citronová tráva, česnek, šalotka, galangal, což je odrůda zázvoru, sůl, limetka, kmín a koriandr. Zelená kari pasta má stejný základ, ale nemá tak výraznou pálivost díky zeleným papričkám. Žlutá kari pasta je obohacena o kurkumu, římský kmín, skořici a muškátový květ.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

x