ZAVÁŽÍME TÉMĚŘ CELOU ČŘ. VŠE NA MAPĚ ROZVOZU.

Dančí kýta s šípkovou omáčkou, višněmi a bramborovými noky

Boží zvěřinový recept, který pro Vás přichystal náš šéfkuchař Radek Ryška. Zvěřina s lehce nasládlou chutí šípků, višní, s čerstvým tymiánem, jalovcem a domácími noky. Tato kombinace jde prostě k sobě. Radek doporučuje párovat s vyzrálým červeným vínem. 

Suroviny na 4 porce:

  • Dančí kýta 1,2kg
  • Jalovec 3g
  • Pepř černý celý 4g
  • Nové koření celé 3g
  • Tymián čerstvý 5g
  • Cibule 200g
  • Mrkev 80g
  • Celer 80g
  • Špek 80g
  • Hovězí vývar 800ml
  • Protlak 50g
  • Červené víno 200ml
  • Kvalitní šípkový džem 70g
  • Višně 50g
  • Sůl 25g
  • Olej 50ml
  • Mražené/zavařené višně 60g
  • Máslo 40g
  • Cukr 60g
  • Mouka hladká 45g
  • Mouka polohrubá 400g 
  • Brambory 500g 

 

Postup kýta s omáčkou:

Dančí kýtu odblaníme, očistíme, nasolíme, opepříme a zamotáme jako roládu, stáhneme provázkem. V hrnci na oleji opečeme maso ze všech stran. Pak přidáme kořenovou zeleninu, špek, cibuli a restujeme dozlatova.

Do opečené zeleniny přidáme protlak, restujeme zhruba 5 min, podlijeme červeným vínem, necháme vyvařit.

Přidáme šípkovou marmeládu, vývar, všechno koření. Vložíme opečené maso, přikryjeme poklicí a dusíme zhruba 1,5h.

Jakmile je maso měkké, vyndáme ho z omáčky, omáčku lehce zahustíme jíškou z másla a hladké mouky, pak provaříme ještě 20min.

Omáčku přecedíme, přivedeme k varu, přidáme višně  a vaříme ještě 3 minuty.

Servírujeme špalíčky masa přelité omáčkou s bramborovými noky, které můžeme obalit v opečené máslové strouhance.

 

Postup domácí noky:

Dejte vařit brambory i se slupkou do hodně osolené vody cca 1-2 lžíce soli na cca 20-25 min. Po uvaření brambory nechte vychladnout, potom je oloupejte a rozmačkejte vidličkou do kašovité hmoty. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte. Vodu nevylívejte. 

Přidejte vejce, přisypte mouku a vytvarujte těsto. Těsto si rozdělte na menší kusy a postupně vyválejte kuličky o síle cca 2 cm.

Do vroucí osolené vody po bramborech dejte noky. Hotové noky vyplavou nahoru za cca 1-2 min.

 

Dobrou chuť! 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz